وب سایت بروز
جستجو کردن
Close this search box.
جستجو کردن
Close this search box.

20 ماده خوراکی برای تغذیه بیماران دیابتی | Diabetes

تغذیه بیماری دیابتی

تغذیه بیماران دیابتی | Diabetes

تغذیه بیماران دیابتی | Diabetes

دیابت از آن دسته از بیماری‌های شایع در ایران و جهان است. کسانی که دچار این بیماری شده‌اند و یا در خانواده خود بیمار دیابتی دارند, می‌دانند که بیماران دیابتی هر چه در دهان بگذارند سبب بالا رفتن قند خون یا کاهش قند خون آنها می‌شود. پس تغذیه بیماران دیابتی موضوع بسیار مهمی محسوب می‌شود.

در این مطلب سعی کرده ایم بیست نوع ماده غذایی را معرفی کنیم که جلوی بالا رفتن قند خون را می‌گیرد.

تغذیه بیماران دیابتی | Diabetes

سیب

اكثر متخصصان تغذیه توصیه می كنند حتما در رژیم غذایی خود سیب را بگنجانید زیرا سیب كالری بسیار پایینی دارد و فیبر آن بسیار بالاست و جلوی گرسنگی را می گیرد. سیب همچنین دشمن كلسترول بد است و میزان قند خون را كاهش می دهد.

آووكادو

آووكادو میوه غنی از اسیدهای چرب مونوی غیر اشباع است كه سبب كند شدن هضم و پیشگیری از افزایش قندخون بعد از صرف غذا می شود.

جو

می توانید جو را جایگزین برنج سفید كنید تا میزان قند خونتان بعد از صرف غذا حدود 70 درصد كاهش یابد و تا ساعت ها ثابت بماند. فیبرهای حلال جو هضم را كند كرده و سبب جذب تدریجی قند می شود.

سبزیجات

فیبر حلال تمامی سبزیجات می‌تواند قندخون بالا را مهار كند. در ضمن سبزیجات غنی از پروتئین هستند و به راحتی می‌توان آنها را جایگزین گوشت قرمز كرد.

گوشت گاو

می‌توانید قسمت‌های كم چرب گوشت گاو را انتخاب كنید و یك‌چهارم بشقاب‌تان را در هر وعده غذایی به آن اختصاص دهید. رساندن به اندازه پروتئین به بدن باعث می شود مدت طولانی‌تری سیر بمانید و در صورت لاغر شدن حجم بافت ماهیچه‌ای‌تان كاهش نیابد. در ضمن مصرف پروتئین به افزایش متابولیسم كمك می‌كند.

میوه های گوشت دار

انواع میوه‌های گوشتی حاوی یك یا چند دانه كه به رنگ‌های قرمز یا بنفش در آن موجود است مانند انواع انگور حاوی تركیبی طبیعی به نام آنتوسیانین هستند. محققان می‌گویند این دانه‌های رنگی می‌تواند سبب كاهش قندخون شده و در عین حال محرك تولید انسولین در بدن باشند.

بروكلی

بروكلی غنی از كروم بوده كه در درازمدت نقشی اساسی و مهم برای تنظیم قندخون دارد.

هویج

هویج یكی از منابع طبیعی غنی از بتاكاروتن است كه می‌تواند خطر ابتلا به دیابت را كاهش داده و قندخون را تنظیم كند.

گوشت مرغ

گوشت سینه مرغ در مقایسه با ران یا سایر قسمت‌ها چربی كمتری دارد. توصیه ما به شما این است كه در هر شرایطی به هیچ عنوان پوست مرغ را به خاطر چربی بالایی كه دارد نخورید.

تخم مرغ

مطمئن باشید خوردن یك یا دو عدد تخم مرغ در روز كلسترول خونتان را بالا نمی‌برد و در عوض ساعت‌ها شما را سیر نگه می‌دارد.

ماهی

یكی از دلایل فوت مبتلایان به دیابت ابتلا به ناراحتی های قلبی عروقی است. مصرف یك یا دو بار ماهی در هفته می‌تواند این احتمال را حداقل 40 درصد كاهش دهد. از سوی دیگر اسیدهای چرب موجود در ماهی احتمال ابتلا به دیابت، مقاومت در برابر انسولین و التهاب را كه از جمله فاكتورهای اصلی ابتلا به ناراحتی های قلبی عروقی است كاهش می دهد.

دانه كتان

دانه های كتان غنی از پروتئین، فیبر، چربی های خوب از نوعی كه در ماهی موجود است و منیزیم است. این مواد قندخون را تنظیم كرده و به سلول‌ها در جذب انسولین كمك می‌كنند.

شیر و ماست

اینها مواد غذایی غنی از پروتئین و كلسیم هستند و چربی های به كاهش وزن كمك كنند. از سوی دیگر این مواد مقاومت در برابر انسولین را از بین می برند.

گردو

گردو حاوی مقادیر بالایی فیبر و پروتئین بوده و سوخت كندی دارد كه به تدریج به قند تبدیل می شود. از سوی دیگر غنی از چربی های مونوی غیراشباع است كه برای سلامت مفیدند.

دانه‌ها تمامی انواع دانه‌ها
غنی از چربی های خوب، پروتئین و فیبر هستند كه چربی های قندخون را پایین نگه داشته و از ابتلا به ناراحتی های قلبی عروقی پیشگیری كنند. در ضمن این مواد منبع طبیعی استرول است كه چربی خون را كاهش می دهد.

جوی دو سر

جوی دوسر حاوی فیبرهای حلالی است كه در آب محلول بوده و یك خمیر را تشكیل می دهد. مصرف آن باعث می شود بین آنزیم‌های هضم‌كننده در معده و مولكول‌های آمیدون غذا در یك سد چسبناك به وجود بیاید. در نتیجه دستگاه گوارش مدت طولانی‌تری غذا را در خود نگه داشته و قندها به تدریج وارد خون می‌شوند.

روغن زیتون

روغن زیتون طلای مایع نامیده می شود زیرا حاوی تركیبات ضدالتهابی و قوی است كه محققان آن را با آسپیرین مقایسه می‌كنند. افرادی كه رژیم مدیترانه‌ ای دارند و روغن زیتون، میوه و سبزیجات، غلات و گوشت كم‌چرب می‌خورند كمتر به دیابت و ناراحتی های قلبی و عروقی دچار می‌شوند. هر دوی این بیماری‌ها در پی التهاب در بدن به وجود می‌آیند. برخلاف كره، چربی خوب روغن زیتون سبب افزایش مقاومت بدن در برابر انسولین نشده و حتی این مقاومت را كاهش می دهد. روغن زیتون همچنین كندكننده هضم غذا و واردشدن تدریجی قند به خون است.

كره بادام زمینی

تحقیقات اخیر نشان داده است مصرف كره بادام زمینی می‌تواند اشتها را كور كرده و سبب سیری بیشتر فرد در مقایسه با زمانی شود كه مواد قندی كم فیبر مصرف می‌كند. در ضمن كره بادام زمینی غنی از چربی های مونوی غیراشباع است كه می‌تواند قندخون را تنظیم كند.

نان سبوس دار

مصرف زیاد نان سفید می‌تواند حساسیت بدن به انسولین را كاهش داده و سبب افزایش قندخون شود در صورتی كه نان سبوس‌دار دقیقا برعكس عمل می‌كند.

سیب زمینی شیرین

یک سیب زمینی شیرین كه در اجاق كبابی شده 30 درصد كمتر از سیب زمینی معمولی قندخون را افزایش می دهد زیرا حاوی فیبر بالا و ریزمغذی هایی است كه 40 درصد آنها از نوع حلال بوده و سبب كاهش كلسترول و كندی هضم غذا می شوند. در ضمن سیب زمینی شیرین غنی از كاروتنویید و رنگ دانه های زرد و نارنجی است كه به ارگانیسم ها اجازه عكس العمل در برابر انسولین را می دهد. سیب زمینی شیرین همچنین غنی از اسید كوروژنیك است. این تركیب گیاهی طبیعی می تواند به كاهش مقاومت در برابر انسولین كمك كند.

چرا پای بیماران دیابتی زخم می شود؟

یکی از عوارض دیررس بیماری دیابت نوروپاتی یا گرفتاری اعصاب است .شیوع این عارضه در بیماران دیابتی بین 12 تا 50 درصد ذکر شده است. شدت نوروپاتی با سن ، طول مدت ابتلا به دیابت و چگونگی کنترل قند خون ارتباط دارد. نوروپاتی به چندین شکل در بیماران دیده می شود، شایع ترین فرم آن به صورت گرفتاری حس در پا می باشد که ممکن است به صورت درد ، سوزن سوزن شدن و یا مور مور شدن در پاها بروز نماید و یا به صورت از بین رفتن حس درد و حرارت و حس درک موقعیت پا (عمق شعوری) تظاهر کند.

درک ارتعاشات کاهش یافته بطوری که آستانه درک ارتعاشات دیاپازون در اندام تحتانی افزایش یافته و احتمال ایجاد زخم بدون درد در پا را زیاد می‌کند. از طرفی به علت گرفتاری اعصاب خودکار (سمپاتیک و پارا سمپاتیک) تعریق پا کاهش یافته و با گرفتاری اعصاب حرکتی ناحیه غضلات پا ضعیف و ناتوان می شود. مجموعه عوامل فوق همرا با آترواسکلروز عروق و کاهش خون رسانی پا عمده ترین علل مساعد کننده پای دیابتی برای بروز زخم می‌باشد. عدم کنترل دیابت ، دفاع بدن در برابر میکروبها و ترمیم زخم را نیز مختل می‌کند.

چه افرادی در معرض خطر زخم پای دیابتی هستند؟
بطور کلی افرادی که یک یا چند فاکتور از گرفتاریهای زیر در آنان وجود دارد افراد در معرض خطر ابتلا به زخم پای دیابتی می‌باشند.

  • از بین رفتن حس پا
  • نارسایی عروق پا
  • تغییر فرم پا به علت فشار نامناسب به پا
  • گرفتاری سیستم اعصاب خودکار به علت کاهش تعریق و خشکی پوست
  • محدودیت حرکات مفصلی
  • چاقی
  • تاری دید ( گرفتاری شبکیه به علت دیابت)
  • کنترل نامناسب قند خون ، فشار خون و چربی خون
  • عدم رعایت بهداشت
  • مصرف سیگار

تذکر : تغذیه بیماران دیابتی تاثیر بسیار مهم و انکارناپذیری در کاهش یا افزایش عوارض خطرناک ناشی از بیماری دیابت خواهد داشت.

منبع : پارسینه

بازنشر » berroz.com

تغذیه بیماران دیابتی, بالا رفتن قند خون, کاهش قند خون, قند خون, زخم پای دیابتی, بیماری دیابت, كلسترول بد, نوروپاتی, رژیم مدیترانه‌ ای, كلسترول بد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *