ارزش غذایی خربزه | Honeydew
خَربُزه از تیره کدوییان است که میوهای درشت و شیرین و آبدار دارد. بوته آن کوتاه است و ساقههایش روی زمین میخوابد.
خربزه سرشار از ویتامین A،C و سلولز است. به طور کلی خانواده خربزه شامل انواع گرمک و طالبی نیز میشود که این دو نوع کم آبتر از خربزه هستند. این مطلب راجع به ارزش غذایی خربزه است.
ارزش غذایی خربزه
خواص خربزه را باهم مرور میکنیم :
خربزه و ویتامین A
♦ خربزه دارای ویتامینA است، از این رو درترمیم و تجدید سلول های بدن نقش دارد.
از خواص خربزه خاصیت ادرار آور بودن آن است
♦ خربزه با داشتن خاصیت ادرار آور بودن در بیماری های سنگ كلیه و مثانه مفید است؛ دراین بیماری ها باید نمك و فلفل كمتر خورده شود. خربزه به دلیل دارا بودن پتاسیم بسیار مدر بوده لذا باعث دفع مواد زاید و سموم موجود در خون شده و به فعالیت و شستشوی مثانه و کلیهها کمک کرده و از احتباس ادرار و سنگ مجاری ادرار ممانعت میکند.
ویتامین های خربزه
♦ خربزه سرشار از ویتامین هایA ،D وC و سلولز است.
معالجه و درمان یبوست با خربزه
♦ خربزه به علت دارا بودن خاصیت ملیّن، برای معالجه یبوست تجویز می شود.
خربزه و درمان خانگی سوختگی های سطحی
♦ اگر گوشت خربزه را له كنید و به صورت مرهم روی سوختگی های سطحی پوست بدن بگذارید، آن را معالجه خواهد كرد. به دلیل آن که گوشت خربزه یک ماده ضد تورم به شمار میرود لذا به شکل ضماد روی سوختگیهای سطحی پوست بدن استفاده میشود.
فواید تخم خربزه
♦ تخم خربزه برای سرفه حاد، درد سینه و حلق و تب های شدید مفید است. مغز تخم خربزه ی بو داده طبیعت گرم دارد.
خربزه و افزایش شیر مادر
♦ خربزه باعث افزایش شیر در زنان شیرده می شود.
تخم خربزه و افزایش میل جنسی
♦ مغز تخم خربزه ی بو داده دارای خاصیت ادرار آور، نرم كننده و افزایش دهنده میل جنسی است. تخم خربزه طبیعت گرم داشته و دارای چربی، پروتئین، آهن و ویتامینE است و مانند تخم کدو ادرارآور، پاککننده کلیه، مثانه و کبد، مسکن سوزش مجاری ادرار، ملین و افزایشدهنده میل جنسی است و برای تبهای شدید مفید است.
میوه ای مفید برای درمان کم خونی
♦ خربزه برای اشخاص مبتلا به سل ریوی و كم خونی مفید است.
سفید شدن پوست با خربزه
♦ خربزه، رنگ چهره را روشن می كند و بیماری استسقاء ( احساس تشنگی دائمی ) را درمان می نماید.
میوه ای برای کمک به هضم غذا
♦ خربزه به هضم غذا كمك می كند و رودل را برطرف می نماید.
خواص پوست خربزه و دفع سنگ مثانه
♦ خوردن 8 گرم دم كرده ی پوست خشك شده ی خربزه ، سنگ مثانه را دفع می كند.
خربزه میوه چاق کننده
♦ خربزه چون دارای قند است بسیار چاقکننده بوده و تاثیر مفیدی در مبتلایان به سل و یا کمخونی ایجاد میکند.
خربزه و درمان گرمازدگی
♦ خربزه به واسطه آب زیاد، مواد قندی را فورا جذب خون کرده به همین سبب باعث بالا رفتن قند خون و رفع خستگی و گرمازدگی میگردد.
افزایش اشتها
♦ در میان مواد قندی و معدنی خربزه آنزیمهایی وجود دارد که سرعت هضم غذا را زیاد کرده بدین لحاظ در کودکان موجب افزایش اشتها و فعالیت و رشد سلولهای بدن و در سالمندان به فعالیت سلولهای دستگاه گوارش و در نهایت رفع سستی و بیحالی منجر میشود.
فواید خربزه برای دستگاه گوارش
♦ خربزه به دلیل مواد فیبری و به خاطر وجود طعم و اسانسهایی که دارد یک محرک قوی شیمیایی برای دستگاه گوارش است لذا بسیار ملین بوده و مصرف آن برای مبتلایان به نقرس، رماتیسم، بواسیر و خصوصا برای کسانی که از یبوست رنج میبرند، بسیار توصیه میشود. همچنین این میوه تاثیر خاصی در تخلیه میکروب و عفونتهای موجود در رودهها دارد.
نکات مهم در مصرف خربزه
◊ مصرف زیاد خربزه باعث نفخ می شود، در نتیجه در ناحیه معده و روده ایجاد درد می نماید.
◊ باید خربزه را بعد از غذا مصرف نمود، زیرا در غیر این صورت تولید اسهال و ورم روده می كند. بهترین زمان مصرف خربزه در میان دو وعده غذایی میباشد
◊ خوردن خربزه كال در كسانی كه معده ضعیف دارند، تولید اسهال می كند. همچنین خلط را می افزاید و برای سینه درد و سرماخوردگی مضر است.
◊ قند موجود در خربزه از نوع گلوکز و لولوز بوده فورا جذب خون شده و به همین سبب سریعا باعث بالا رفتن قند خون میشود. لذا مبتلایان به دیابت و افراد دارای اضافه وزن نباید آن را مصرف نمایند.
علامت خربزه خوب آن است که سنگین و نسبتا سفت باشد و قسمت انتهای آن را چون کمی فشار دهید مختصری فرو رود.
کمک گرفته از : fdo.mui.ac.ir
بازنشر » berroz.com