خانه / پزشکی / بیماری ها / علل و درمان خارش سر از نگاه طب سنتی

علل و درمان خارش سر از نگاه طب سنتی

itchy-scalp
علل و درمان خارش سر از نگاه طب سنتی

اگر گاهى پوست سر در حالت سلامتى شروع به خارش نمود، عوامل آن گرمى هوا، عرق کردن پوست، کثیفى سر، وجود گرد و غبار در سر، ضعف، زکام، گریپ، تولید چربى بر پوست سر و جوش‏هاى پوستى روى سر مى‏باشد.

خارش سر از گرماى هوا و یا عرق کردن: با تغییر مکان و شستشو با آب سرد مرتفع مى‏گردد.

خارش سر در اثر گرد و غبار یا کثیفى: با شستشو رفع مى‏گردد.

خارش سر در اثر ضعف: سورنجان، زردچوبه، مرمکى، مقل ازرق، سنامکى، هلیله سیاه، پوست هلیله زرد، خلال نارنج، مستکى رومى، هل رسمى، گل محمدى و انقوزه‏ى خشک از هرکدام 10 گرم، باهم مخلوط کنید و بسیار نرم بسایید. آن را با 50 گرم مویز کوبیده شده و کمى عسل مخلوط کنید تا به صورت خمیر درآید. سپس آنها را به صورت گلوله‏هایى کوچک به اندازه‏ى یک عدد نخود بسازید و در ظرفى سربسته ریخته و در جایى خنک مانند یخچال نگهدارى کنید.

– هر روز صبح، ظهر و شب هربار 2 تا 3 عدد از آن را همراه با مقدارى آب هویج میل کنید.

– پنجاه گرم ورون خشک را در یک لیتر آب سرد به مدت 2 ساعت بخیسانید، سپس ده دقیقه جوشانده، بعد به مدت 10 دقیقه آن را دم کنید. آب آن را صاف و با عسل شیرین سازید و هر روز صبح، ظهر و شب هربار یک فنجان از آن را بنوشید.

– تخم بالنگو را هر روز بجوشانید و با آن شربت درست کنید و آب و دانه را باهم میل نمایید.

– هر روز صبح و شب هربار یک لیوان آب هویج بنوشید یا کته برنج را با پنیر و پرتقال حد اقل روزى یک‏بار بخورید.

– ضمنا مى‏توانید از خوراکى‏هاى زیر بیشتر استفاده نمایید.

– سیب درختى، گلابى، موز، انار، انگور، توت فرنگى، انجیر، پیاز، برگ چغندر، اسفناج، هویج، بادام، بلوط، جو، لوبیا، عدس، گندم بوداده.

خارش سر در اثر زکام و گریپ: اسطوخدوس هندى، مرزنجوش، بابونه شیرازى، بادرنجبویه، پرسیاوشان، گل نیلوفر، مغز ناخنک، تخم گشنیز، تخم کاسنى، ریشه کاسنى، مخلصه، پوست هلیله زرد، ریوند چینى، پوست خشخاش، سنامکى، گل محمدى، تاجریزى، رازیانه از هرکدام 10 گرم مخلوط و نیم‏کوب کنید. سپس به ده قسمت مساوى تقسیم کرده و هر شب یک قسمت از آن را در یک و نیم لیوان آب جوش بخیسانید و صبح در همان آب بجوشانید بعد آب آن را صاف و شیرین کرده قبل از صبحانه بنوشید و مجددا تفاله‏ى آن را در یک و نیم لیوان آب جوش خیسانده و شب آن را جوشانده، آب آن را شیرین و قبل از شام بنوشید. ضمنا هنگام جوشیدن حتما بخور آن را به سر و مغز بدهید.

خارش سر در اثر چرب بودن پوست سر: باید بدانیم که علت آن مصرف زیاد چربى‏ها به عنوان غذاى روزانه در نتیجه جمع شدن چربى در زیر پوست مى‏باشد.

گل ریواس، گل ختمى و کتیرا از هرکدام 30 گرم.

شنبلیله خشک، شاهتره و گل بنفشه از هرکدام 10 گرم. لیمو عمانى یا پوست لیموترش خشک شده از هر کدام 300 گرم همه را مخلوط کرده و با یک کیلوگرم سدر مخلوط کنید. یک روز در میان به حمام بروید و به مقدار لازم از دارو را با آب گرم به صورت خمیر درآورده (مى‏توانید مقدارى ماست نیز اضافه نمایید) و کمى بماند سپس با آن پوست سر را شستشو دهید. حدود 15 تا 30 دقیقه روى سر بماند بعد با آب بشویید.

یک روز در میان به حمام بروید و مقدارى سبوس برنج و مقدارى میوه کاج را باهم بجوشانید و آن را صاف کنید. بعد کمى نشادر را در آب صاف کرده حل کنید و سر را با آن خوب شستشو دهید. مدتى روى سر بماند بعد دوش بگیرید.

خارش سر از جوش‏هاى روى پوست سر: با استفاده از داروى ضد چربى و یا صابون و شامپوهاى مناسب سر را شستشو دهید و یا از داروى زیر استفاده کنید.

لیمو عمانى، مویز، آلوچه براقانى، آلوى بخارا، تخم گشنیز، عناب، زرشک، پوست خشخاش، تخم کاسنى و ریشه کاسنى از هرکدام 50 گرم، شاهتره 10 گرم، و گزنه 20 گرم و تمر هندى 100 گرم همه را پس از نیم‏کوب کردن (به‏طورى که هسته‏هاى آلو و آلوچه‏ها شکسته نشود) مخلوط کرده و به ده قسمت مساوى تقسیم کنید و هر شب یک قسمت از آن را در یک و نیم لیوان آب جوش ریخته و بخیسانید و صبح با همان آب بجوشانید. سپس آب آنکه به نصف رسید صاف و شیرین کرده، بنوشید.

گل پنیرک، گل نیلوفر، گل محمدى، سناى مکى، مخلصه، شاهتره، تخم خشخاش، تخم کاهو، تخم کاسنى، تخم خرفه، تخم گشنیز، بالنگو و ریوند چینى از هرکدام 20 گرم مخلوط و بسیار نرم بسایید. هر روز صبح، ظهر و شب یک قاشق شربت‏خورى از آن را در دهان ریخته و با کمى آب بخورید و یا همان مقدار را با یک فنجان آب سرد و شکر مخلوط کرده، میل نمایید.

ضمنا اگر دچار یبوست هستید سعى کنید به خوبى برطرف گردد. از خوردن تخم‏مرغ، انواع فلفل، ادویه‏جات و چربى‏جات نیز پرهیز کرده و توصیه مى‏شود که حجامت کنید.

منبع: دائرة المعارف گیاه درمانى ایران ؛ ص52

منبع : tim.ir

بازنشر » berroz.ir

علل و درمان خارش سر از نگاه طب سنتی

درباره ی admin

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *